Składniki: 2 cebule obrane i pokrojone w grube plastry 1 szklanka pokrojonych na połowę pomidorków koktajlowych 4 drobno posiekane ząbki czosnku majeranek, oregano do smaku 4 łyżki oliwy 3 łyżki białego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry cebuli i pokrojone pomidory umieścić na tacce do grillowania, polać oliwą, piec na średnio nagrzanym grillu aż…
Tag: oliwa
Listy
Pomidory z bazylią z grilla
by Sandra Ziomek • • 0 Comments
Składniki: 4 duże, dojrzałe pomidory oliwa sól morska, pieprz drobno posiekana bazylia Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, osuszyć. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę, wyciąć podstawę szypułki, usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane pomidory przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Pomidory ułożyć wewnętrzną stroną do dołu na tackach aluminiowych, lekko przygnieść, piec na dobrze nagrzanym grillu 4…
Listy
Sałata rzymska z zielonym groszkiem z grilla
by Danuta Urlich • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek sałaty rzymskiej 1 szklanka groszku konserwowego 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej szalotki 4 łyżki bulionu drobiowego sól, pieprz tarty parmezan Sposób przyrządzenia: Sałatę dokładnie wypłukać, osuszyć. Przekroić w miejscu łączenia łodyg tak aby kilka liści było połączone, skropić oliwą, posypać solą. W małym rondlu podgrzać resztę oliwy, dodać szalotkę, smażyć mieszając,…
Listy
Ziemniaki z grilla z oliwą i octem balsamicznym
by Marzena Pasternak • • 0 Comments
Składniki: 4 długie, duże ziemniaki oliwa sól, pieprz ocet balsamiczny siekany koperek i natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać sól i plastry ziemniaków, gotować 10 minut, odcedzić, odparować. Ziemniaki polać oliwą, wymieszać. Piec z obydwu stron na średnio…
Listy
Cykoria z grilla
by Ewelina Nowak • • 0 Comments
Składniki: cykoria oliwa sól, pieprz mielony Sposób przyrządzenia: Oczyszczone cykorie przekroić wzdłuż na 2 połowy. Zrosić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Piec na średnio gorącym grillu zaczynając od strony przecięcia. Gdy lekko się zezłoci obrócić i opiec z drugiej strony.