Składniki: 2 duże bulwy kopru włoskiego Marynata: 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki soli 1 łyżka drobno posiekanej mięty 2 łyżeczki posiekanej szalotki Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty zmiksować. Bulwę kopru oczyścić, pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. W salaterce zalać plastry fenkułu marynatą, wymieszać, odstawić na…
Tag: oliwa
Listy
Fenkuł pieczony z oliwą i octem balsamicznym
by Kamila Nowak • • 0 Comments
Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Bulwy fenkułu dokładnie oczyścić, pokroić każdą wzdłuż na 4 lub 8 części, skropić oliwą i octem balsamicznym. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez 30 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie obracać i smarować resztą octu wymieszanego z oliwą.…
Listy
Rybne smakołyki na grilla
by Tadeusz Wrona • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg filetów z dorsza 30 dkg koktajlowych pomidorków 2 zielone papryki 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny przyprawa do grilla sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Filety umyć, osuszyć, i pokroić na kawałki. Warzywa, opłukać. Z papryki usunąć gniazda nasienne i…
Listy
Stek wołowy na grilla
by Teresa Kurach • • 0 Comments
Składniki:
-
- 4 steki wołowe bez kości
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 25 dkg pieczarek
- 3 ziemniaki
- 10 dkg małych marchewek/ mogą być mrożonki/
- sól, pieprz do smaku
Listy
Czosnkowe tosty z grilla
by Ewelina Pasich • • 0 Comments
Składniki: 5 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego 1 obrany, duży ząbek czosnku 1 łyżka dobrej oliwy sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Chleb opiekać na dobrze nagrzanym grillu często go odwracając. Opiekamy do momentu aż pieczywo zacznie się rumienić. Każdą porcję opieczonego chleba nacieramy ząbkiem czosnku i smarujemy oliwą i ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem.