Składniki:
- 1 pęczek sałaty rzymskiej
- 1 szklanka groszku konserwowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanej szalotki
- 4 łyżki bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- tarty parmezan
Sposób przyrządzenia:
Sałatę dokładnie wypłukać, osuszyć. Przekroić w miejscu łączenia łodyg tak aby kilka liści było połączone, skropić oliwą, posypać solą. W małym rondlu podgrzać resztę oliwy, dodać szalotkę, smażyć mieszając, dodać groszek i bulion, chwilę dusić, przyprawić, postawić na boku grilla tak aby groszek był gorący. Sałatę piec na dobrze nagrzanym grillu przez 5 minut kilkakrotnie ją obracając, wyłożyć na półmisek, polać przygotowanym sosem z groszkiem, posypać tartym serem i podawać.