Składniki: 800 g pieczarek 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki po czym wrzucić je na rozgrzaną oliwę. Następnie czosnek rozgnieść razem z sola i dodać do pieczarek. Całość wymieszać i zarumienić na małym ogniu. Przed podaniem oprószyć solą oraz pieprzem.
Tag: oliwa
Ryby
Śledź w oliwie
by Ola Abramczyk • • 0 Comments
Grzyby marynowane
Rydze marynowane w oliwie
by Patrycja Stawicka • • 0 Comments
Składniki: 200 g małych rydzów marynowanych 200 ml oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu w ziarenkach ½ łyżeczki ziela angielskiego ½ łyżeczki majeranku Sposób wykonania: Oliwę lekko podgrzać z dodatkiem pieprzu, soli, majeranku oraz ziela angielskiego. W między czasie zalewę odlać ze słoika a grzyby zalać ciepłą oliwą. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na…
Warzywa
Cykoria w oliwie z papryką
by Joanna Kwaśniewska • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki suszonej czerwonej papryki w płatkach 1 ząbek czosnku 1 kg cykorii eskariola ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Płatki papryki wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą i smażyć około 4 minut. Następnie nie przerywając mieszania dodać czosnek i nie dopuścić do jego zbrązowienia. Po kilku minutach wrzucić cykorię…
Sosy
Sos włoski Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • ocet winny 6 łyżek • sól • oliwa 8 łyżek Sposób przyrządzenia: Ocet winny należy wlać do miseczki, dosypać do niego kilka szczypt soli i dokładnie ze sobą wymieszać, do czasu, aż sól się rozpuści. Do tej mieszanki należy dodać powoli oliwę i dokładnie rozmieszać miotełką. Podawać do sałatek i surówek. Przepis nadesłany…