Składniki:
- śledzie solone 1 kg
- olej 2 szklanki
- cebula 3 sztuki
- ocet 5 łyżek
- pieprz
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Cebule posiekać, zeszklić leciutko na oleju. Gdy już zmiękną dodać szklankę mleka. Zagotować. Następnie miękką cebule zmiksować, całość zagęścić mąką i doprawić do smaku.
Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Małgorzatę Pawłowicz
Składniki: 4 kg papryki kilka listków laurowych ziele angielskie pieprz ½ l oleju ½ szkl. octu Sposób wykonania: Paprykę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni do momentu, aż skórka zacznie czernieć, wówczas przełożyć paprykę do foliowego worka, zawinąć i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać paprykę usuwając gniazda nasienne, pokroić na kawałki i…
Składniki: 30 dag filetów z solonych śledzi „matiasów” olej rzepakowy 1 cebula 1 łyżka octu spirytusowego 10% 3 listki laurowe grubo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całych ziaren gorczycy) Sposób przyrządzenia: Śledzie namoczyć przez 1-2 godziny w zimnej wodzie, osączyć, pokroić w 1,5 cm paski. Cebulę pokroić cieniusieńko w krążki lub piórka.…