Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: olej

Marynowana papryka z kapustą wg Eli

Składniki: 5 kg oczyszczonej, pokrojonej na ćwiartki papryki 2,5 kg poszatkowanej kapusty 2,5 szklanki oleju 3 pokrojone drobno ząbki czosnku 1 pokrojone w drobną kostkę kwaśne jabłko lub pigwa Marynata: 1 litr octu spirytusowego • 2 litr wody 20 dkg soli 5 dkg cukru kilka listków laurowych Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia.…

Pasta grzybowa z cebulą

Składniki: 500 g solonych grzybów 2 cebule 4 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym zemleć w maszynce. Następnie drobno posiekać cebulę i podsmażyć ja na rozgrzanym oleju, wówczas zdjąć z ognia i odstawić aby ostygła. Następnie grzyby wymieszać z cebulą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Jajka smażone na głębokim tłuszczu

Składniki: 4 jajka 500 ml oleju sól pieprz Sposób wykonania: Olej rozgrzał w rondelku. Następnie jajka pojedynczo wbić do filiżanki aby żółtko się nie rozpadło po czym delikatnie zsuwać je na rozgrzany tłuszcz. Obracamy je drewnianą łyżką by osiągnęły okrągły kształt. Gdy jajka się zetną, odcedzić je i posypać solą ora pieprzem.

Sos francuski do sałaty

Składniki: 4 łyżki oleju słonecznikowego sok z cytryny łyżeczka zmielonej gorczycy sok z 2 pomidorów 2 łyżki białego wina 2 ząbki czosnku sól szczypta cukru Sposób wykonania: Czosnek posiekać po czym utrzeć go z cukrem, gorczycą, cukrem oraz sokiem z pomidorów. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Sos można przechowywać do kilku dni w…