Składniki: 1 kg dokładnie wyfiletowanej ryby 3 cebule 1 szklanka kwaśnej kremówki ½ szklanki oleju ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól, pieprz, chili Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać rybę, smażyć kilka minut mieszając. W…
Tag: okoń
Ryby
Okoń w zielonym sosie
by Marzena Matysik • • 0 Comments
Składniki: 8 łyżek okruchów białego chleba 1 łyżka mleka 2 fileciki anchois 1 łyżka kaparów garść posiekanej natki pietruszki, mięty i bazylii 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny sól 8 filetów z okonia morskiego 1 łyżka oliwy Sposób wykonania; Do mleka dodać okruchy chleba, posiekane fileciki anchois, kapary, czosnek, zioła, sok z cytryny oraz…
Ryby
Pieczony okoń z chili
by Agnieszka Kozłowska • • 0 Comments
Składniki: 500 g filetów z okonia 2 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki sosu rybnego 1 melon 1 strączek suszonego chili 4 łyki oleju 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 400 ml mleczka koksowego 400 g liczi z puszki Sposób wykonania: Filety pokroić w kostkę po czym zalać ją sosem ostrygowym oraz rybnym…
Ryby
Okoń duszony z papryką
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 5 filetów z okonia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 3ząbki czosnku 3 gałązki tymianku ¼ szkl. maki jęczmiennej 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz ¼ szkl. octu winnego Sposób wykonania: Filety oprószyć mąka po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie. W między czasie cebule oraz czosnek pokroić w plasterki, tymianek posiekać…