Składniki:
- 4 filety z okonia morskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 8 filetów anchois
- 10 listków świeżej bazylii
- 2 zielone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Skórę okonia ponacinać po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec do zarumienienia.
W między czasie z papryczek usunąć nasiona i zmiksować je razem z czosnkiem, bazylią oraz połową oliwy aby powstała gładka masa,.
Następnie posiekać anchois i wrzucić je na patelnie z resztą rozgrzanej oliwy, podsmażyć, wówczas dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę oraz zmiksowaną pastę.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę.
Rybę ułożyć na półmisku, polać ją sosem.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Paulla