Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Okoń w pomidorowym sosie

 

Składniki:

  • 4 filety z okonia morskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 8 filetów anchois
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Skórę okonia ponacinać po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec do zarumienienia.
    W między czasie z papryczek usunąć nasiona i zmiksować je razem z czosnkiem, bazylią oraz połową oliwy aby powstała gładka masa,.
    Następnie posiekać anchois i wrzucić je na patelnie z resztą rozgrzanej oliwy, podsmażyć, wówczas dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę oraz zmiksowaną pastę.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę.
    Rybę ułożyć na półmisku, polać ją sosem.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Paulla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *