Składniki:
- 40 dag białej ryby ugotowanej w małej ilości wody
- 15 dag miękiszu z białego chleba
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 2 białka
Sos:
- 4 pomidory
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Rybę zmiksować razem z miękiszem chleba namoczonym w mleku po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy rybnej, delikatnie wymieszać.
Formę do babki posmarować oliwą i posypać mąką, wówczas przełożyć do niej masę rybną.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 minut.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie razem z posiekanym czosnkiem, wówczas dodać pokrojone pomidory oraz liść laurowy.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 1 min po czym wlać wino i dusić kolejne 10 min ale już bez przykrycia.
Gotową babkę wyjąć z formy i polać ją pomidorowym sosem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla