Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony okoń z chili

Składniki:

  • 500 g filetów z okonia
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 melon
  • 1 strączek suszonego chili
  • 4 łyki oleju
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleczka koksowego
  • 400 g liczi z puszki

    Sposób wykonania:
    Filety pokroić w kostkę po czym zalać ją sosem ostrygowym oraz rybnym i odstawić na 30 minut.
    Następnie w woku uprażyć cukier oraz pastę curry, wówczas zalać mleczkiem kokosowym.
    Wymieszać i doprowadzić całość do wrzenia po czym dodać pokrojonego w kostkę melona.
    Trzymać na małym ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać odsączone liczi oraz kawałki ryby.
    Gotować jeszcze około 2 minut.
    Przed podaniem posypać posiekanym chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *