Składniki: 1 kg ogórków 1 łyżka soli 2 łyżki cukru ½ szkl octu 10% kilka ząbków czosnku koper mały kawałek korzenia chrzanu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 listki laurowe Sposób wykonania: Umyte ogórki ułożyć w słoikach posypując ząbkami czosnku, gorczycą. Włożyć po gałązce koperku. Następnie 1 litr wody wlać…
Tag: ocet
Listy
Marynowana dynia Jana
by Jan Piasecki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dyni ½ l wody 30 dag cukru ½ szkl octu 10% kilka goździków kawałek kory cynamonowej kilka ziaren pieprzu Sposób wykonania: Oczyszczoną dynię pokroić w kostkę, usuwając pestki. Następnie do wody dodać ocet, cynamon, cukier, goździki oraz pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia po czym włożyć kawałki dyni. Trzymać na małym ogniu około…
Listy
Surówka z buraków i czereśni
by Iwona Bień • • 0 Comments
Składniki: 2 duże, obrane i starte na grubej tarce buraki 20 wydrylowanych, przekrojonych na połowę czereśni 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać buraki z octem, przyprawić do smaku, odstawić na 60 minut. Dodać czereśnie, wymieszać. Surówkę udekorować płatkami migdałów.
Listy
Sałatka z ogórków i czereśni
by Kasia Brzdęk • • 0 Comments
Składniki: 2 duże ogórki obrane i pokrojone w kostkę o boku około 1 cm 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oliwy 20 dkg wytrybowanych pokrojonych na połówki czereśni 2 łyżki posiekanej naci kolendry sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ogórki wymieszać z octem i oliwą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 15…
Listy
Winno ziołowa marynata do mięs z grilla
by Kasia Stec • • 0 Comments
Składniki:
- 1/3 szklanki wytrawnego białego lub czerwonego wina (zależnie od mięsa)
- 3 łyżki białego lub czerwonego octu winnego (zależnie od mięsa)
- 2 łyżki utartej szalotki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu