Składniki: 4 pstrągi 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki masła 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Pstrągi dokładnie oczyścić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie oliwę wymieszać z winem, octem, solą oraz pieprzem. Powstałą marynatą zalać pstrągi i wstawić na kilka godzin…
Tag: ocet
Porady i Ciekawostki
Zalewa do marynowanych śledzi
by Magda Ludwiczak • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl wody ½ szkl octu 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta soli Sposób wykonania: Do rondelka wlać wodę oraz ocet. Dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz szczyptę soli. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić do ostygnięcia i chłodną zalać śledzie.
Porady i Ciekawostki
Sos do sałatki na ciepło
by Katarzyna Adamiec • • 0 Comments
Składniki: łyżka masła łyżeczka mąki ½ szkl octu 2 łyżeczki cukru ½ łyżeczki ostrej musztardy ½ łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu żółtka jajka Sposób wykonania; Do patelni z rozgrzanym masłem wsypać mąkę, wymieszać i dodać ocet. Całość mieszając do zgęstnienia sosu. Wówczas dodać musztardę wymieszaną z cukrem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i trzymać na…
Listy
Pstrąg marynowany Celiny
by Celina Kot • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki masła 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z winem oraz octem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i powstałą marynatą zalać pstrągi ułożyć w płaskim naczyniu. Wstawić pod przykryciem do…
Listy
Marynowana papryka Filipa
by Filip Małecki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg papryki kilka ząbków czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka cukru ½ szkl octu 10% 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania; Paprykę przekroić na mniejsze kawałki usuwając gniazda nasienne po czym ułożyć ją w słoikach. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku. Następnie…