Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ocet

Gruszki w occie Iwony

Składniki: 2 kg gruszek 1 kg cukru 1 litr 5% octu kilka goździków cynamon w kawałku Sposób przyrządzenia: Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do zagotowanego octu z cukrem, goździkami  i cynamonem, gotować do miękkości i szklistości. Przełożyć  do wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczka i odwrócić do góry dnem. Podawać…

Ocet z melisy i lawendy Iwony

Składniki: 5 gałązek lawendy o dł  około 10 cm 12 gałązek melisy o dł 10 cm 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: Zioła umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przed użyciem odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie.

Ocet z cebulką Iwony

Składniki: 1 średnia cebula 1 litr octu winnego 2 małe listki laurowe Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać octem winnym, dodać listki laurowe. Zamknąć szczelnie, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do wyparzonych małych butelek 0,25  litra. Odstawić w ciemne…