Składniki: ½ kg skórek z gruszek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do butelki wsypać skórki z gruszek. Wsypać cukier i walc wodę. Obwiązać całość gazą i odstawić w ciepłe miejsce aby roztwór zrobił się kwaśny. Wówczas przecedzić i ponownie przelać do butelki.
Tag: ocet
Listy
Marynata do ogórków konserwowych
by Julita Głuszek • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżka cukru 1 łyżka czubata soli Sposób wykonania: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia.
Listy
Marynata do baraniny Darii
by Daria Skotnicka • • 0 Comments
Składniki 1 łyżka oleju 1 łyżka octu winnego 1 szczypta cząbru 1 szczypta majeranku ¼ łyżeczki ostrej papryki szczypta soli szczypta pieprzu Sposób wykonania: Olej wymieszać z octem, cząbrem, majerankiem i papryką. Następnie doprawić jeszcze solą oraz pieprzem.
Listy
Sos pomidorowy na zimę
by Maria Kulka • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Sposób wykonania: Do koncentratu dodać octem, cukier oraz sól. Całość dokładnie wymieszać.
Listy
Buraki w occie i śmietanie
by Alina Jasiak • • 0 Comments
Składniki 1 kg buraków 5 dag smalcu 2 dag mąki 6 dag śmietany ocet winny sól Sposób wykonania : Buraki ugotować po czym je odcedzić, obrać i pokroić w słupki. Następnie na małym ogniu rozpuścić masło, wówczas dodać o niego mąkę i przesmażyć. Wówczas wlać ocet i dodać śmietanę oraz buraki. Całość dokładnie wymieszać i…