Składniki: • 150 g chrzanu • 2 łyżki 10% octu • łyżeczka cukru • sól • ¾ szkl. wody Sposób wykonania: Korzeń chrzanu zetrzeć na tarce o małych oczkach, wówczas zalać go wrzątkiem i odstawić na chwilkę pod przykryciem. Następnie doprawić do smaku solą, octem oraz cukrem.
Tag: ocet
Ryby
Opiekana ryba z zalewie pomidorowo-octowej
by Goplana • • 0 Comments
Składniki
- 1 kg filetów z mintaja ( lub innej ryby wg uznania )
- bulka tarta
- mąka
- jajka
- oliwa
- ok 300 ml soku pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- czerwona papryka świeża lub konserwowa
- 2-3 ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki octu
- duża cebula
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sol
- odrobina cukru
Przetwory domowe
Ocet jałowcowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • ocet 2 l • owoce jałowca 50 dag Sposób przyrządzenia: Przebrane wcześniej owoce jałowca proszę dokładnie oczyścić, a następnie połowę z nich rozgnieć, a pozostałe pozostawić w całości. Przełożyć przygotowane w ten sposób owoce do karafki i zalać je octem, następnie odstawić na 5- 7 dni w celu nabrania smaku. Przepis nadesłany na…
Przetwory domowe
Ocet czosnkowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: • czosnek 6 ząbków • bazylia 3 łyżki • tymianek 3 łyżki • pieprz 10 ziarenek • ocet 1/2 litra Sposób przyrządzenia: Czosnek proszę dokładnie obrać z łupinek, następnie włożyć go do butelki, po czym dodać do niego zioła- bazylię i tymianek, następnie zalać octem i zakręcić szczelnie butelkę. Ocet jest dobry do spożycia…
Przetwory z papryki
Papryka w occie
by albertos • • 0 Comments
Składniki papryka 4 kg ocet 1 litr ziele angielskie kilka ziaren gorczyca kilka ziaren liść laurowy kilka sztuk cebula 1 sztuka Sposób przyrządzenia Zalewę należy zagotować z cebulą. Wyjąć z niej cebulę. Pokrojoną paprykę parzyć we wrzątku przez 4 minuty. Odcedzić, włożyć do słoika. Zalać zalewą. Dodać 1 łyżeczkę oleju do każdego słoika. Pasteryzować przez…