Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: obiadowe

Sznycle cielęce Iwony

Składniki: 8 plastrów cielęciny 4 pomidory 30 dkg mozzarellii 5 łyżek oleju ½ szklanki czarnych oliwek szczypta oregano ½ szklanki listków bazylii Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osączyć i pokroić na sznycle, delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Oliwki pokroić w krążki. Mozorellę pokroić w plasterki.…

Filet z indyka faszerowany gryczaną kaszanką

Składniki: 2 filety z indyka ½ kg kaszanki przyprawa typu Vegeta sól, pieprz do smaku mielona słodka papryka bułka tarta olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety z indyka umyć, podzielić na plastry, osączyć na papierowym ręczniku, lekko rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Natrzeć z obu stron przyprawami i odłożyć do lodówki na godzinę. Z kaszanki…

Zupa z kapustą brukselską i boczkiem

Składniki: 2 marchewki 5 ziemniaków 1 duża cebula 25 dkg wędzonego boczku 1 łyżka oleju ½ kg brukselki/ może być mrożonka/ 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy szczypta majeranku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i…

Zupa cebulowa z razowcem

Składniki: 5 dużych cebul 2 kromki razowego chleba 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 3 żółtka ½ szklanki śmietany 18% Sposób przyrządzenia: Miąższ z chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła. Włożyć do piekarnika, żeby grzanki się podsuszyły. Na drugiej łyżce masła udusić obraną i posiekaną cebulę, dodać…

Zupa pieczarkowa z dodatkiem białego wina

Składniki: • 30 dkg pieczarek • ½ litra bulionu warzywnego • 3 łodygi  selera naciowego • 1 łyżka masła • 50 ml białego wina • 4 łyżki śmietany kremówki • 4 łyżki jasnego sosu pieczeniowego • sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Seler umyć i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło,…