Składniki:
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 25 dkg wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- ½ kg brukselki/ może być mrożonka/
- 1 litr bulionu warzywnego
- liść laurowy
- szczypta majeranku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w kosteczkę. W rondlu rozgrzać olej wrzucić cebulę zeszklić i dodać boczek, podsmażyć. Włożyć ziemniaki, marchewkę i zamrożoną brukselkę, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy. Zupę gotować pod przykryciem około 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać roztarty majeranek, gotować jeszcze 5 minut.