Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: obiadowe

Kurczak z pietruszką i selerem w śmietanie Iwony

Składniki: 1 średni ej wielkości kurczak 1 seler / około 20 dkg/ pęczek zielonej natki pietruszki 3-4 łyżki oleju 4 pomidory ½ szklanki  śmietany sól, pieprz, mielona papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Natkę pietruszki posiekać drobniutko, dodać do kurczaka  i podlać…

Kurczak duszony ze śliwkami pachnący estragonem Iwony

Składniki: 1 średniej wielkości  kurczak 20 dkg suszonych śliwek sól, pieprz do smaku szczypta estragonu 2 łyżeczki masła Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, osączyć na papierowym ręczniku,  natrzeć rozkruszonym  estragonem , osolić i włożyć w miseczce do lodówki na około ½ godziny. Śliwki namoczyć w letniej wodzie na 2-3 godziny, osączyć. Kurczaka ułożyć …

Budyń z kurczaka Iwony

Składniki: ½ kg mielonego mięsa drobiowego ½ szklanki mleka 2 małe czerstwe bułki 2 jajka 1 białko ¾ szklanki mleka 2 łyżeczki masła szczypta kolendry sól, pieprz do smaku natka posiekanej zielonej natki  pietruszki ½ szklanki bułki tartej 2 łyżeczki oleju Sposób przyrządzenia: Do mielonego mięsa drobiowego dodać namoczoną w mleku , odciśniętą i zmieloną…

Potrawka z drobiu Iwony

Składniki: ½ kg kurczaka kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka 2 łyżki mąki 1 ½ łyżki  oleju sojowego 4 łyżki  mleka sok z cytryny posiekany zielony koperek sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych…