Składniki: 3 suszone grzyby 30 dkg polędwicy 1 cebula 2 łyżki oleju bulion grzybowy / kostka/ łyżka mąki rozmaryn sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Grzyby zalać szklanką zimnej wody. Moczyć godzinę, gotować około 20 minut, pokroić w paseczki, wrzucić do wody w której się gotowały, dodać kostkę bulionową i mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej…
Tag: obiadowe
Listy
Włoskie kopytka Gnocchi
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dkg białego sera 2 łyżki masła 10 dkg startego sera parmezanu 8 listków szałwii 2 żółtka 10 łyżek mąki sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować odcedzić, wystudzić i przepuścić przez maszynkę razem z białym serem. Dodać mąkę i 3/4 startego parmezanu, żółtka, sól i pieprz do…
Listy
Makaron z pomidorami, bazylią i cukinią-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: szklanka makaronu wstążki 1 duży pomidor ½ małej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej bazylii łyżka tartego parmezanu Sposób przyrządzenia: Warzywa oczyścić, opłukać. Cebulę i cukinię obrać, pokroić w kostkę. Pomidor umyć, pokroić w niewielkie cząstki, groszek osączyć…
Listy
Makaron z dorszem pachnący czosnkiem-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Świderki z czosnkiem i oliwą- Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki 4 ząbki czosnku 1 szklanka oliwy z oliwek ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ugotować makaron al den te, wyłożyć odsączony do rondla i trzymać w cieple. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać czosnek, smażyć około 30 sekund, aż zmięknie. Polać makaron…