Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: obiad

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami Iwony

Składniki: ½ kg żeberek 2 duże pęczki koperku liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz do smaku ½ szklanki śmietany 18% Lane kluski: 2 jajka 1 łyżka  wody szczypta soli 5 łyżek mąki Sposób przyrządzenia: Żeberka umyć, zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować około 30 minut,…

Zupa z kurczakiem i brokułami Iwony

Składniki: 1 duży brokuł pierś z kurczaka 5 średnich ziemniaków 3 marchewki 1 ½ bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę obraca , umyć i pokroić w pół talarki. Piersi kurczaka umyć,…

Zupa z makaronem i boczniakami Iwony

Składniki: 1 ½ litra bulionu grzybowego z kostki 1 kg boczniaków 30 dkg makaronu wstążki 1 duża cebula 1 marchewka ½ szklanki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, umyć, osączyć na sicie, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć…

Zupa z migdałowych płatków z cynamonową nutką Iwony

Składniki: 25 dkg migdałowych płatków 4 szklanki mleka 10 łyżek  cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki  śmietany 22% kawałek kory cynamonu 4 kromki chleba tostowego 1 łyżka  masła Sposób przyrządzenia: Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Śmietanę połączyć z mąką, wlać  mleko,…