Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na zimno

Wielkanocny pasztet cielęco wołowy

 

Składniki:

  • 25 dkg cielęciny
  • 15 dkg wołowiny
  • 20 dkg mięsa drobiowego/ pierś z kurczaka/
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por/ biała część/
  • kawałek selera
  • 10 jajek
  • szczypta imbiru w proszku
  • 5 cebul
  • ziele angielskie, kilka ziaren jałowca, liść laurowy
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku
  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 2 łyżki oliwek

 

 

Sos musztardowy z estragonem

Składniki: 3 łyżki musztardy 1 szklanka śmietany ½ szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanych listków estragonu 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok z cytryny ocet, sól, cukier, pieprz do smaku 1 kieliszek wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Musztardę wymieszać ze śmietaną, miksować, dodawać po trochę oliwę. Zmiksowany sos wymieszać z…

Sos warzywny Marzeny

Składniki: 2 marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 cebula 1 ziemniak ½ szklanki śmietany 1 szklanka bulionu warzywnego ½ szklanki posiekanego zielonego koperku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osolić i dodać masło. Chwilę poddusić i zalać gorącym rosołem. Ugotować do miękkości, lekko przestudzić i zmiksować. Przygotowany…

Schab szpikowany czosnkiem i pieprzem

Składniki: 2 kg schabu środkowego 20 ząbków czosnku 20 ziaren pieprzy masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem nacinać głęboko i w powstałe otwory wkładać ząbki czosnku i ziarna pieprzu. Po naszpikowaniu mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Schab nasmarować masłem i piec schab…

Pieczeń farmerska na zimno

Składniki: 2 kg baraniny lub cielęciny z udźca słonina (bekon, boczek) 6 ząbków czosnku sól, pieprz, majeranek Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i zbędnych błon. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem i tą pastą starannie natrzeć mięso. Zawinąć w folię odłożyć na noc do lodówki. Słoninę pociąć w…