Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na obiad

Zupa z dyni i marchewki

  Składniki: 80 dag dyni 3 marchewki cebula 1 l bulionu sok z pomarańczy łyżka masła 2 łyżki oliwy mały kubek śmietany sól pieprz 3 gałązki tymianku   Sposób wykonania: Obrana dynię, marchewkę i cebule pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelni z rozgrzanym masłem. Skropić całość sokiem z pomarańczy i smażyć około 8…

Kurczak z rodzynkami i żurawiną

Składniki: 1,2 kg pałek kurczaka 7 łyżek przyprawy maggi 4 łyżki cukru 25 dag masła główka czosnku 10 dag rodzynek 10 dag suszonych żurawin sól pieprz Sposób wykonania; Posiekany czosnek wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, dodać magi, sól oraz pieprz. Cukier skarmelizować i dodać go do przypraw. Wrzucić rodzynki oraz żurawiny a na koniec…

Wątróbka w białym winie

Składniki: cebula 30 dag wątróbek drobiowych 3 łyżki masła 8 kromek bułki 3 łyżki oliwy ¼ szkl. białego wina sól pieprz 4 pomidory listki bazylii 10 dag startego żółtego sera Sposób wykonania: Wątróbkę pokroić w kostkę a cebule posiekać i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym wlać wino i…

Zupa winna z bagietką

Składniki: 500 ml bulionu 500 ml wytrawnego białego wina 3 żółtka 50 ml śmietany 30% szczypta cynamonu bagietka ½ łyżki masła ½ szkl. bitej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Do bulionu wlać wino i podgrzać na małym ogniu po czym dodać żółtko roztrzepane ze śmietaną. Cały czas mieszając podgrzać zupę, nie doprowadzając do wrzenia!. Doprawić…

Cielęcina z pieprzem

Składniki: 70 dag cielęciny ¼ kostki maska 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól 2 łyżki marynowanego pieprzu cytryna główka Salty łyżka oliwy Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie do ½ l wody wrzucić liści e laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia,…