Składniki: 1 litr bulionu warzywnego ½ kg mięsa wieprzowego 3 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 marchewki 3 pomidory 1 papryczka chili 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku sól, pieprz kajeński, olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Mięso umyć i pokroić w kosteczkę. Na oleju przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę na…
Tag: na obiad
Zupy
Zupa z cukinii z czosnkiem
by Danuta Beczek • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 8 ziemniaków 4-5 główek czosnku 4 młode cukinie 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii sól, pieprz do smaku oliwa/8 łyżek/ Sposób przyrządzenia: W rondlu podgrzać oliwę, włożyć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, całość smażyć około 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki, smażyć 3 minuty, stale…
Zupy
Zupa w kolorze zieleni
by Teresa Komosa • • 0 Comments
Składniki: 6 liści pokrzywy 5 liści lebiody 15 dkg szczawiu 8 liści mniszka lekarskiego 3 dkg masła 2 dkg mąki ½ szklanki śmietany 3 jajka 1 litr bulionu warzywnego 1 kostka rosołowa sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zieleninę opłukać i zalać gorącą wodą/1/2 litra/, zagotować, odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Do wywaru dodać kostkę…
Grochówka
Grochówka z kiszoną kapustą
by Justyna Molik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wieprzowiny z kością 10 ziemniaków2 szklanki grochu 5 marchewek 2 pietruszki ½ selera 2 cebule 20 dkg wędzonego boczku 2 łyżeczki majeranku szczypta cukru 40 dkg kiszonej kapusty sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Groch umyć zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dodać mięso i pokrojone w słupki warzywa i…
Zupy
Zupa z selerów
by Halina Pyrka • • 0 Comments
Składniki: 2 selery 12 dkg masła 2 łyżki mąki 1 ½ litra wody 4 kostki rosołowe 1 szklanka śmietany 30% 2 żółtka sól, pieprz, gałka muszkatołowa groszek ptysiowy lub grzanki Sposób przyrządzenia: Selery oczyścić i drobno pokroić. Rozgrzać połowę masła, wrzucić seler i dusić około 5-10 minut. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, rozcieńczyć…