Składniki: 1 kg wołowiny 4 marchewki 1 kalarepka 2 łodygi selera naciowego 1 por 1 kapusta włoska 1 l rosołu wołowego ½ l ciemnego piwa 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna gorczycy szczypta soli pieprz Sposób wykonania: Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. W między czasie piwo wymieszane z rosołem zagotować, wówczas wrzucić do niego…
Tag: na obiad
Zupy
Wykwintna zupa piwna
by Nina Jóźwiak • • 0 Comments
Składniki: garść suszonych moreli garść suszonych jabłek garść rodzynek 1 ½ l jasnego piwa 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 1 łyżka mąki kukurydzianej 4 żółtka Sposób wykonania: Owoce zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce. Gdy namokną dodać miód, cukier, gałkę oraz cynamon i gotować około 30 minut pod…
Wołowina
Wołowina pieczona w garnku
by Szczepan Markiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg wołowiny 10 dag słoniny 250 ml czerwonego wina 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera 1 cytryna 2-3 łyżeczki cukru sól Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które rozbić tłuczkiem i oprószyć solą. Następnie słoninę pokroić w plastry a cebule i włoszczyznę w mniejsze kawałki. Całość układać warstwami w garnku.…
Indyk
Pierś z indyka w piwie
by Urszula Wesołowska • • 0 Comments
Składniki: 60 dag piersi z indyka 1 cytryna 3 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki oleju sojowego sól chińska przyprawa 5 smaków chili słodka papryka ostra papryka 1 l piwa pieprz Sposób wykonania: Piersi pokroić na małe kawałki, dodać do nich posiekaną cebulę i czosnek, pokrojoną cebulę, olej, olej sojowy przyprawy. Całość…

