Składniki:
- 4 białka
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 4 łyżki cukru
- 2/3 szklanki szampana
- 2/3 szklanki likieru kawowego
- Do dekoracji:
- 5 łyżek rozdrobnionych orzechów włoskich
- biszkopty
- starta czekolada
Składniki: 2,20kg łososia 0,40kg krewetek 0,5kg porów 0,30kg cebuli 0,10l. oleju 0,30l. śmietany koperek Sposób przyrządzenia: Pory i cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Położyć na nich dzwonki łososia posypać koperkiem i zapiec. Sos spod łososia przetrzeć dodać krewetki, zagotować, dodać śmietanę i resztę koperku.
Włochy to kolejny europejski kraj „serem słynący”. Oto kilka gatunków sera produkowanego w tym śródziemnomorskim kraju. Gorgonzola – to ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch z regionu Lombardia . Mascarpone – ser pochodzacy z północnych Włoch z Lombardii . Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany…
Składniki: 1 duża puszka pomidorów, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 20 dag ryżu, szczypta mielonego szafranu, 1 kostka bulionowa (na 1/2 l wody), 30 dag piersi z kurczaka, 20 dag nasion pinii, 5 dag rodzynków, 1 łyżka masła, 10 dag startego żółtego sera, sól, mielony kminek i pieprz do smaku. Sposób przyrządzenia: Pomidory odcedzić, zatrzymując…