Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: na naszym stole

Sandacz w majonezie

Oprawić i oczyścić rybę tylko tyle rozkrajać ile koniecznie do wyczyszczenia wewnątrz potrzeba, włożyć w nią 2 marchwie czysto oskrobane i sparzone poprzednio, żeby w czasie gotowania brzuch nie wpadł i osolić rybę na parę godzin przed gotowaniem. Zastawić rozmaitej włoszczyzny z korzeniami, i w smaku tym gotować rybę w całości pod pokrywą, w wanience…

Sałata majonezowa

Ślicznie wygląda sałata z jarzynek podana z formy. Wziąć 4 marchewki, 2 buraczki, 10 kartofli obranych i to wszystko na surowo pokrajać w kostkę lub podłużne paski i ugotować w wodzie z solą, pilnując aby nie przegotować; naturalnie buraki, oddzielnie. Oprócz tego ugotować groszku zielonego i drobniutkiej fasoli na miękko. Pokrajać 10 korniszonów i tyleż…

Macedoine z pomarańczy

Ugotować cztery jabłka szczecińskie lub renety w wodzie, uważając aby nie były za miękkie. Wziąć cztery duże pomarańcze, obrać ze skórki grubej a następnie z białych cienkich włókien, wybrać pestki bo inaczej cały kompot zgorzknie, pokrajać tak jabłka jak pomarańcze w cienkie plasterki, ułożyć na salaterce, przekładając jabłka pomarańczami i przesypu jąć wszystko 20 deka…

Galaretka z ryb

Składniki: 40 dag filetów rybnych 3 łyżki soku z cytryny cebula 6 ziaren białego pieprzu liść laurowy 5 łyżek żelatyny łyżka octu 125 ml białego wina ¼ litra soku pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki estragonu ½ filiżanki groszku cytryna sól Sposób przyrządzenia: Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Zagotować 1/21 wody z przyprawami,…

Maliny…

Na terenie Polski występują trzy gatunki malin. Najbardziej popularna jest malina właściwa (Rubus idaeus), kolczasty krzew rosnący dziko w lasach, zaroślach i na zrębach. Jej aromatyczne, czerwone owoce są znane każdemu. Jest to gatunek preferujący miejsca nasłonecznione i żyzne. Czasem występuje jako roślina pionierska. Można u nas spotkać także dwa gatunki zielnych bylin: rozprzestrzenioną w…