Składniki:
- brokuły (mogą być mrożone) 1 kg
- mleko 1,5 szklanki
- żółtko jaja 1-2 sztuki
- gałka muszkatołowa do smaku
- śmietana kremówka 1,5 szklanki
- żelatyna 2-3 łyżeczki
- olej do smarowania
- pieprz
- sól
Składniki: ½ kg filetów z dorsza kajzerka ½ szkl. mleka 2 cebule 2 jajka 2 dag startego żółtego sera 3 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania; Filety oraz pokrojona bułkę zalać mlekiem i odstawić na 10 minut. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas zmielić ją razem z bułką i filetami. Następnie…
Składniki: 4 galaretki o smaku cytrynowym 2 szkl. mleka kandyzowanego bez cukru 4 łyżki cukru pudru dekoracja: cytryna listek mięty kolorowe żelki Sposób wykonania:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody po czym odstawić do ostygnięcia.W między czasie mleko ubić razem z cukrem.Gdy mleko podwoi swoją objętość a galaretka zacznie tężeć dodając ją do mleka.Całość dokładnie zmiksować.Przelać…
Składniki: 100 g białej czekolady 4 żółtka 40 g cukru 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny 1 łyżka cointreau 200 ml gęstej śmietany Sposób wykonania:Czekoladę włożyć do rondelka, który wstawić do garnka wypełnionego wodą i rozpuścić na ogniu.W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać czekoladę, żelatynę oraz cointreau.Całość dokładnie wymieszać, wówczas dodać ubitą…
Składniki: 450 g czekolady 90 g masła 60 g cukru pudru 3 jajka 4 łyżki likieru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 500 ml śmietanki Sposób wykonania:Czekoladę razem z masłem rozpuścić.Następnie do żółtek dodać likier cukier puder oraz kawę.Całość dokładnie wymieszać dodając czekoladę. Na koniec dodać ubitą śmietanę, delikatnie połączyć i dodać białka ubite również na sztywną…