Składniki:
- 50 dkg małży
- ½ kostki masła
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Składniki: 3 duże ugotowane ziemniaki krewetki koktajlowe 1 jajko 2 łyżki mąki 1 łyżeczka masła sól, pieprz biały olej Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, zalać wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić. Ziemniaki dokładnie rozgnieść lub zmielić w maszynce do mięsa. Do ziemniaków dodać masło, jajko, mąkę, przyprawić, dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, szklanką wykrawać…
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Małże wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Te z otwartymi muszlami odrzucić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty, dodać wino i śmietanę, przyprawić, doprowadzić do wrzenia. Dodać małże, gotować energicznie mieszając aż muszle się otworzą. Małże, których muszle się nie rozwarły usunąć. Pozostałe wraz z sosem wyłożyć na półmiski, posypać zieleniną i podawać.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Monikę Adamaszek
Składniki: 1 mały por biała część 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 słoiczek osączonych małż ½ słoiczka majonezu Sposób przyrządzenia: Por dokładnie umyć osączyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, osączyć ,pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z małżami . Tak przygotowane składniki połączyć z majonezem lub może być dowolnie wybrany sos sałatkowy. Gotową sałatkę przekładamy…
Składniki: 2 kg muli 3 pomidory 500 ml wina ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 3 łyżki oliwy cebula 5 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę i czosnek posiekać po czym zeszklić je na rozgrzanym oleju, wówczas dodać paprykę pokrojona w kostkę i trzymać na małym ogniu około 1 minuty.…