Składniki: 30 dkg oczyszczonych dużych krewetek 1 łyżka tartej bułki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko cytryna koper sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone odwłoki krewetek przekroić wzdłuż na połowę, przyprawić, odstawić na 30 minut. Jajko zmiksować ze szczyptą soli. Krewetki obtoczyć w mące, moczyć w jaku, panierować w tartej bułce. …
Tag: mule
Listy
Smażone kalmary z warzywami
by Patrycja Pankowska • • 0 Comments
Listy
Krewetki pieczone w plastrach szynki
by Patrycja Pankowska • • 0 Comments
Składniki: 12 sztuk oczyszczonych krewetek tygrysich 12 plasterków wędzonej szynki 24 listki bazylii 1 łyżka oliwy sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Krewetki wypłukać, osuszyć. Rozłożyć plastry szynki, na każdym ułożyć przyprawioną krewetkę i 2 listki bazylii. Zwinąć w ciasny rulon, skropić oliwą. Piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać na…
Listy
Krewetki o smaku piwno koperkowym
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg oczyszczonych krewetek 1 łyżka masła 1/3 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczka soku cytrynowego kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku posiekany koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Krewetki umyć, obsączyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, smażyć krewetki 4 minuty obracając. Dodać piwo, koperek, obrany i posiekany czosnek.…
Listy
Krewetki zapieczone w sosie maślanym
by Patrycja Pankowska • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg oczyszczonych krewetek 2 łyżki masła 2 łyżki majonezu 2 łyżki tartego sera Sposób przyrządzenia: Krewetki wypłukać, osuszyć. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, przełożyć do niego krewetki, polać majonezem i posypać tartym serem. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Patrycję Pankowską