Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: morza

Pikantne krewetki Basi

 

Składniki:

  • 10 odwłoków krewetek tygrysich
  • 2 szklanki rozdrobnionej sałaty lodowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • olej do głębokiego smażenia
  • cytryna i szczypior do dekoracji

     

    Mieszanka przyprawowa:

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego (białego i czarnego)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta przyprawy 5 smaków – opcjonalnie

 

Ośmiorniczki z grilla Dagi

Składniki: 80 dkg małych ośmiornic 2 łyżki oliwy ¼ szklanki wody 2 zgniecione ząbki czosnku 1 łyżka ostrego sosu chili 1 czerwona papryka, oczyszczona i drobno pokrojona w makaroniki 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki soku z cytryny lub limonki Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone ośmiornice sprawić. W tym celu ostrym nożem przecinamy powłokę…

Małże (mule) w sosie z fasoli

Składniki: 1,5 kg małży (muli) 2 łyżki oleju 1 łyżka posiekanego czosnku 1 łyżka drobno posiekanego imbiru 2 pokrojone papryczki chili (z nasionami lub bez wg upodobań) 2 łyżki rozgniecionej czerwonej fasoli konserwowanej 2 pokrojone w kostkę pomidory ½ szklanki białego wina 1 łyżka sosu rybnego 2 szklanki bulionu drobiowego 20 dkg makaronu ryżowego (zamoczonego…

Pasta z krewetek

Składniki: 20 dkg krewetek koktajlowych 10 dkg twarogu śmietankowego ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli dymki 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki soku cytrynowego 1 łyżeczka dobrej musztardy ½ łyżeczki sosu chili Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pasty wymieszać, a następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Odstawić na 8 godzin do lodówki aby pasta się zmacerowała.…

Krewetki na krakersach

Składniki: 16 dużych gotowanych krewetek 16 dużych ciastek krakers 1/3 szklanki sera Philadelphia majonez posiekana zielona cebulka biały pieprz lub sucha pokruszona papryczka chili Sposób przyrządzenia: Na każde z ciastek nałożyć równą warstwę sera o grubości około 2 mm. Oprószyć lekko pieprzem lub pokruszonym chili. Na środku nałożyć za pomocą łyżeczki kleks majonezu i na…