Składniki:
- 80 dkg małych ośmiornic
- 2 łyżki oliwy
- ¼ szklanki wody
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrego sosu chili
- 1 czerwona papryka, oczyszczona i drobno pokrojona w makaroniki
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone ośmiornice sprawić. W tym celu ostrym nożem przecinamy powłokę korpusu, usuwamy wnętrzności, dokładnie czyścimy jamę brzuszną. Odcinamy od odwłoku jamę gębową wraz z dziobem, usuwamy oczy. Ponownie dokładnie myjemy oczyszczone tuszki i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę mieszamy z oliwą i czosnkiem, i zalewamy tą mieszanka przygotowane tuszki, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ośmiorniczki obsączamy z zalewy i przez około 5 minut pieczemy na dobrze nagrzanym grillu obracając. Sos chili, paprykę, kolendrę i sok z cytryny mieszamy, obtaczamy w tyj mieszance upieczone ośmiorniczki i podajemy, pychota.