Składniki: 1 kg sprawionych młodych ośmiornic 1,5 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki słodkiego sosu chili 4 łyżki keczupu posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wino i ocet balsamiczny, dodać sprawioną ośmiornicę, gotować na małym ogniu 20 minut, odcedzić. Po schłodzeniu obgotowane tuszki ośmiornic…
Tag: głowonogi
Grill
Ośmiorniczki z grilla Dagi
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg małych ośmiornic 2 łyżki oliwy ¼ szklanki wody 2 zgniecione ząbki czosnku 1 łyżka ostrego sosu chili 1 czerwona papryka, oczyszczona i drobno pokrojona w makaroniki 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki soku z cytryny lub limonki Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone ośmiornice sprawić. W tym celu ostrym nożem przecinamy powłokę…
Kalmary
10 x kalmary
by mariola • • 1 Comment
Poniżej przedstawiamy 10 przepisów na kalmary oraz porady odnośnie ich czyszczenia (dotyczy to z reguły świerzych, mrożone są już oczyszczone).
Zobacz nasz dział poświęcony kalmarom