Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ośmiornica z grilla marynowana w winie i occie balsamicznym

Składniki:

    • 1 kg sprawionych młodych ośmiornic
    • 1,5 szklanki czerwonego wina
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 4 łyżki słodkiego sosu chili
    • 4 łyżki keczupu
    • posiekana natka pietruszki


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu doprowadzić do wrzenia wino i ocet balsamiczny, dodać sprawioną ośmiornicę, gotować na małym ogniu 20 minut, odcedzić. Po schłodzeniu obgotowane tuszki ośmiornic przyprawić sosem sojowym, sosem chili i keczupem, dokładnie wymieszać , odstawić na kilkanaście minut. Piec 5 minut na dobrze nagrzanym grillu kilkakrotnie obracając. Przed podaniem posypać obficie natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *