Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: morele

Sos chrzanowo-morelowy

Składniki: • duży korzeń chrzanu • 2 winne jabłka • 3-4 suszone morele • 1,5 łyżki posiekanych migdałów • kieliszek białego wytrawnego wina • 2 łyżki oliwy • łyżka miodu • łyżka soku z cytryny • ćwierć łyżeczki startej skórki z cytryny • sól Sposób wykonania: Chrzan obrać i zetrzeć na tarce po czym przelać…

Surówka z czerwonej kapusty z bakaliami

Składniki: główka czerwonej kapusty 50 g rodzynek 50 g suszonych fig 50 g suszonych moreli 50 g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru      Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, przelać wrzątkiem i oprószyć solą, odstawić na kilka minut. W…

Puszyste ciasto z morelami

Składniki: duża puszka moreli Posypka: 2 łyżeczki płatków migdałowych; cukier puder. Ciasto: 3 jajka ½ kostki margaryny 125 g cukru 100 g mąki tortowej kilka kropli olejku cytrynowego 50 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Dwa rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę. Miękką Kasię utrzeć z cukrem,…

Morele konserwowane w syropie

Składniki: 1 kg dojrzałych twardych moreli 1 kg cukru Sposób przyrządzenia: Morele umyć, przekroić na połowę, usunąć pestkę. Kilka pestek rozbić celem uzyskania jąder. Każdą połowę przekroić wzdłuż na 2 – 3 części. Z cukru i niewielkiej ilości wody przygotować gęsty syrop. Morele i po 2 jądra z pestek umieścić w sterylnie czystych słojach, zalać…

Pierś kurczaka w cieście francuskim

  Składniki: 4 piersi z kurczaka 12 suszonych moreli lub śliwek sól, pierz ciasto francuskie olej Sposób przyrządzenia: W każdym z filetów zrobić kieszonkę i włożyć w nią po kilka suszonych moreli lub śliwek .Każdy z filetów posolić i oprószyć przyprawami wg uznania. Krótko obsmażyć na oleju i wystudzić. Po wystudzeniu kolejno okleić je ciastem…