Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puszyste ciasto z morelami

Składniki:

  • duża puszka moreli

Posypka:

  • 2 łyżeczki płatków migdałowych; cukier puder.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • ½ kostki margaryny
  • 125 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Dwa rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę. Miękką Kasię utrzeć z cukrem, olejkiem cytrynowym, jednym jajkiem i dwoma żółtkami na pienistą masę. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać do niej migdały i po trochu dodawać do masy. Na końcu delikatnie połączyć masę z pianą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, powciskać w nie odsączone połówki moreli. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika piec ok. 40-50 min. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudem i płatkami migdałowymi.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Kurdybelska

1 comment for “Puszyste ciasto z morelami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *