Składniki:
- duża puszka moreli
Posypka:
- 2 łyżeczki płatków migdałowych; cukier puder.
Ciasto:
- 3 jajka
- ½ kostki margaryny
- 125 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- kilka kropli olejku cytrynowego
- 50 g mielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Dwa rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę. Miękką Kasię utrzeć z cukrem, olejkiem cytrynowym, jednym jajkiem i dwoma żółtkami na pienistą masę. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać do niej migdały i po trochu dodawać do masy. Na końcu delikatnie połączyć masę z pianą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę, powciskać w nie odsączone połówki moreli. Wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika piec ok. 40-50 min. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudem i płatkami migdałowymi.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Aneta Kurdybelska
1 comment for “Puszyste ciasto z morelami”