Składniki: 1 kg moreli 500 g cukru Sposób wykonania: Z czyszczonych moreli usunąć pestki po czym wrzucić je na patelni i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu do momentu aż objętość zredukuje się do połowy. Następnie wsypać cukier, dokładnie wymieszać i przełożyć do słoików.
Tag: morele
Kurczak
Kurczak z morelami i kuskus
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: Kuskus: 10 dkg kuskus 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1,25 szklanki bulionu drobiowego Kurczak: 2 pokrojone w grubą kostkę filety z kurczaka ½ szklanki pokrojonych, suszonych moreli 1 łyżka oleju 1 cebula ½ łyżeczki tartego imbiru 2 rozgniecione ząbki czosnku 10 pomidorków koktajlowych 2…
Sosy
Sos chrzanowy z morelami
by Tomasz Grzybowski • • 0 Comments
Składniki: 1 korzeń chrzanu 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżki skórki startej z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 3-4 suszone morele 2 jabłka 100 ml białego wytrawnego wina 1 ½ łyżki posiekanych migdałów sól Sposób wykonania: Obrany chrzan zetrzeć na tarce po czym sparzyć go wrzątkiem po czym wymieszać go…
Zupy
Wykwintna zupa piwna
by Nina Jóźwiak • • 0 Comments
Składniki: garść suszonych moreli garść suszonych jabłek garść rodzynek 1 ½ l jasnego piwa 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu 1 łyżka mąki kukurydzianej 4 żółtka Sposób wykonania: Owoce zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce. Gdy namokną dodać miód, cukier, gałkę oraz cynamon i gotować około 30 minut pod…
Owoce
Kompot z moreli
by Michał Jakubowski • • 0 Comments
Składniki: 300 g moreli ½ szkl. cukru 1 g kwasku cytrynowego 3 szkl. wody Sposób wykonania:Morele przekroić na połówki, usunąć pestki.Następnie wodę zagotować i dodać do niej cukier, kwasek cytrynowy oraz morele.Całość ugotować po czym odstawić do ostygnięcia.