Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Biscotti – sucharki – ciasteczka podwójnie wypiekane

Składniki: • 1/2 szklanki masła • 3/4 szklanki cukru • 3 jajka • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1 łyżka likieru amaretto • 1 szklanka posiekanych migdałów • 3 szklanki mąki • 3 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli Sposób przyrządzenia: Zmiksować masło i cukier. Dodać jajka, wanilię, Amaretto i ponownie zmiksować. Dodać…

Makowiec z jabłkami

Składniki: • ½ kg maku • 9 jaj, • 9 łyżek kaszki manny, • 5 łyżeczek płaskich proszku do pieczenia, • 45 dag. cukru pudru, • 1 kostka margaryny, • 80 dag. jabłek kwaśnych, • olejek migdałowy, • bakalie, Wykonanie: Mak sparzyć i zemleć dwa razy. Margarynę utrzeć z żółtkami, następnie dodać cukier puder, kaszkę…

Babeczki migdałowo-kawowe.

Skład: 15dkg mąki 25dkg masła 4 żółtka 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 10dkg zmielonych migdałów 20dkg cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smarowania foremek Sposób przyrządzenia: Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Mąkę wymieszać z proszkiem i migdałami. Utrzeć masło z cukrem i dodawać stopniowo mąkę cały czas ucierając. Przed każdą porcją mąki dodać…