Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biscotti – sucharki – ciasteczka podwójnie wypiekane

Składniki:
• 1/2 szklanki masła
• 3/4 szklanki cukru
• 3 jajka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1 łyżka likieru amaretto
• 1 szklanka posiekanych migdałów
• 3 szklanki mąki
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Zmiksować masło i cukier. Dodać jajka, wanilię, Amaretto i ponownie zmiksować. Dodać mąkę proszek do pieczenia i sól. Miksować na małych obrotach. Dodać migdały (posiekane, najlepsze są bez skórki ale nie płatki migdałów ). Ciasto podzielić na 2 części. Zrolować na posypanej lekko mąką powierzchni tak aby wyszły 20-kilku centymetrowe wałki (wałeczki nie muszą być okrągłe można je lekko przypłaszczyć z wierzchu). Umieścić je na blaszce w odległości przynajmniej 6 cm od siebie (urosną). Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C). Piec przez 20 -25 minut aż będą złote.
Wyjąć z piekarnika i zdjąć z blachy. Odczekać około 15 minut aby ciasto przestygło. Pociąć na kawałki o szerokości 1-1i1/2 cm. Ułożyć ponownie na blaszce i piec około 8-12 minut aż będą delikatnie zabrązowione. Po całkowitym wystygnięciu przełożyć do pojemników nie przepuszczających powietrze. Można je jeszcze delikatnie po wierzchu posypać cukrem pudrem. Jeść z kawą albo maczając w niej.
* ciasto jest lepiące nie dodawać więcej mąki

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *