Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Cynamonowe ciasteczka

Składniki: • 4 białka • 25 dkg cukru pudru • 30 dkg zmielonych migdałów • otarta skórka z cytryny • 5 łyżek mąki pszennej • 1 łyżeczka cynamonu • rum Sposób przyrządzenia: Białka ubić, stopniowo dodając cukier puder. Około ¼ objętości piany odłożyć na lukier. Resztę piany wymieszać z migdałami, cynamonem, skórką z cytryny i…

Krokiety ziemniaczane z migdałami

Składniki: – 3 duże ziemniaki pokrojone w ćwiartki – 1 jajo – 15 g masła – Pieprz, gałka muszkatołowa – 15dkg mąki – 8 dkg płatków migdałowych Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować i utłuc na piure. Dodać żółtko, masło, pieprz, gałkę. Wymieszać i ostudzić. Wysmarować blachę z piekarnika tłuszczem. Z ziemniaków formować kulki wielkości orzecha włoskiego…

Speculaasjes

Skład: 200g maki 120g masła 100g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6g speculaas przypraw – 1 łyżka sól 50g migdałów Przyprawa speculaas: 20g cynamonu 10g zmielonej gałki muszkatelowej 5g zmielonych gożdzików szczypta kardamonu (10g przypraw na 250 – 300g mąki) Sposób przyrządzenia: Migdały posiekać (bez obierania) Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać…

Ciasteczka tureckie

Skład:20dkg masła 20dkg cukru 25dkg mąki migdały   Sposób wykonania:Masło doskonale utrzeć, dodawać stopniowo cukier i przesiana make. Ciastorozwałkować na grubość 1 cm i kroić na małe kwadraty. Ułożyć na wysmarowanejblaszce, kładąc na każdym obrany migdał. Piec w średnio nagrzanym piekarnikuna jasno zloty kolor