Składniki:
• ½ kg maku
• 9 jaj,
• 9 łyżek kaszki manny,
• 5 łyżeczek płaskich proszku do pieczenia,
• 45 dag. cukru pudru,
• 1 kostka margaryny,
• 80 dag. jabłek kwaśnych,
• olejek migdałowy,
• bakalie,
Wykonanie:
Mak sparzyć i zemleć dwa razy. Margarynę utrzeć z żółtkami, następnie dodać cukier puder, kaszkę mannę, zmielony mak, starte jabłka, proszek do pieczenia i olejek migdałowy. .Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą do której na końcu dodajemy bakalie.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i kładziemy na nią papier śniadaniowy i wylewamy masę. Blaszka powinna być dość wysoka aby masa nie wyciekła. Polać polewą lub czekoladą.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18
2 comments for “Makowiec z jabłkami”