Składniki:
• 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
• 0,5 litra mleczka zagęszczonego, niesłodzonego
• Paczka herbatników lub biszkopt na dno
• Owoce do dekoracji.
Wykonanie:
2 galaretki (każdą osobno) rozpuścić w 0,25 l wody (połowę mniej niż normalnie) i pozostawić do wystygnięcia. Trzecią galaretkę rozpuścić w normalnej ilości wody (0,5 l) będzie służyć do polania przygotowanego ciasta na wierzchu.
Tortownicę średniej wielkości wyłożyć pergaminem i ułożyć na dno ciastka lub biszkopt. Gęstniejącą galaretkę (jedną z dwóch rozpuszczonych w 0,25 l ) dodać do 0,25 l schłodzonego skondensowanego mleka i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut.
Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Identycznie postępujemy z drugą galaretką i pozostałą ilością mleczka skondensowanego. Na wierzchu możemy położyć owoce (truskawki, brzoskwinie, jagody itp.) i zalewamy wszystko trzecią galaretką.
Całość wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18
4 comments for “Ptasie mleczko Renaty”