Składniki:
Ciasto:
• 3 szklanki mąki,
• 0,5 kostki margaryny,
• 3/4 szklanki cukru,
• łyżeczka proszku do pieczenia,
• 3 żółtka
Krem:
• 0,5 litra śmietanki kremówki lub tortowej 36%,
• 4 łyżki cukru,
• utrwalacz do bitej śmietany
Polewa:
• puszka mleka słodkiego skondensowanego,
• posiekane orzeszki
Wykonanie:
Przed zrobieniem ciasta wstawić do garnka z wodą zamkniętą puszkę mleka i gotować na małym ogniu przez 3 godziny. W tym czasie zrobić ciasto.
Ciasto: margarynę z mąką i proszkiem posiekać, dodać cukier, żółtka szybko wyrobić, podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować ,wypełnić blaszkę i piec przez 20 min., ciasto wyjąć z piecyka i ostudzić.
Te dwa placki przełożyć kremem, który robi się w następujący sposób: schłodzoną śmietanę chwilę ubijać mikserem, następnie dodać utrwalacz i cukier i krótko ubijać aż powstanie gęsta masa. Po trzech godzinach otworzyć puszkę z gorącym mlekiem (to będzie złocisty karmel). Karmel wyłożyć na wierzch placka i rozsmarować, posypać orzeszkami.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18
2 comments for “Pychota”