Skład:
- 12 dkg czekolady gorzkiej
- 12 dkg masła
- 12 dkg cukru pudru
- 6 jajek
- 1 laska wanilii
- sól
- 8 dkg mąki
- 12 dkg mielonych migdałów
- 10 dkg konfitury morelowej
- 30 dkg polewy czekoladowej
Sposób przyrządzenia:
Czekoladę roztopić i trzymać w cieple. Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z 1/3cukru pudru i żółtkami na pulchną masę. Wmieszać miąższ z laski wanilii, szczyptę soli i letnia rozpuszczoną czekoladą. Białka ubic z resztą cukru pudru na sztywno i połączyć z jajeczno-czekoladową masą. Wmieszać mąkę ze zmielonymi migdałami i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Piec ciasto 50 min. Ostudzony przekroić na dwa krążki i przełożyć przetartą konfiturą morelową. Złożyć i polać polewą czekoladową. Oryginalnie tort powinien mieć jeszcze zrobiony biała kuwertura napis ‘Sacher’ i ozdobiony być kandyzowanymi fiołkami.
Przepis z :’Mała szkoła pieczenia’ wyd. Świat książki
6 comments for “Tort Sachera.”