Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Zupa migdałowa

Składniki: • 20 dag migdałów słodkich • 10 dag migdałów gorzkich • 20 dag cukru Sposób przyrządzenia: Migdały sparzyć wrzątkiem, następnie obrać z łupin, usiekać bardzo drobno, po czym uwiercić w donicy, skrapiając wodą lub mlekiem, żeby nie puściły olejku. Wlać w tę masę około litra gotowanej wody, wymieszać i przecisnąć przez serwetkę. Miazgę jeszcze…

Tort śmietanowo-cytrynowy

Składniki:

  • 150 q mąki
  • 4 jajka
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 l zsiadłego mleka
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 600 ml śmietany kremówki
  • sól
  • 8 łyżek soku pomarańczowego
  • 3 cytryny
  • 50 g pałeczek migdałowych
  • listki melisy
  • tłuszcz do formy

Brokuły w sosie migdałowym

Składniki: • 1 kg brokułów • niepełna łyżka soli • 2 łyżki soku z cytryny Sos: • 15 dag białego sera • pół szklanki mleka • 6 dag migdałów • żółtko • pół szklanki śmietanki 30% • 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brokuły ugotować w osolonej wodzie z…

Kiwi z migdałami

Składniki: • 6 kiwi • 1 cytryna • 3 łyżki gęstego musu z jabłek • 1/2 kg truskawek • 1 szklanka jogurtu • 5 dag makaroników migdałowych Wykonanie: Kiwi obrać, pokroić. Z cytryny wycisnąć sok. Odłożyć kilka plasterków kiwi do przybrania, resztę włożyć do garnka i razem z sokiem i skórką cytrynową oraz musem jabłkowym…