Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Zupa królewska

Składniki: •  1 kura •  25 dag szynki wędzonej •  10 dag masła •  łyżka mąki •  10 żółtek •  kilka słodkich migdałów •  tarta bułka •  włoszczyzna Sposób przyrządzenia: Masło zrumienić z mąką, dodać parę korzonków pokrajanej włoszczyzny i kurę pokrajaną na ćwiartki, a także utłuczone migdały, ugotowane na twardo żółtka, pokrajaną w kostkę…

Pierś kurczaka w delikatnej poświacie migdałowej

Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 1 puszka pomidorów bez skóry 1 cebula 50 g czarnych oliwek bez pestek 1 łyżka majonezu 70 g mielonych migdałów olej sól produkty Kamis: Przyprawa do kurczaka 1 łyżka Musztardy Sarepskiej 1/2 łyżeczki Papryki słodkiej łyżeczka Czosnku suszonego granulowanego Pieprz czarny mielony. Przygotowanie: Mięso natrzeć ze wszystkich stron przyprawą…

Tort rumowo-migdałowy

Ciasto:

  • 2 jajka
  • po 2 łyżki cukru i mąki
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
  • tłuszcz i mąka

Do formy:

  • 260 g podłużnych biszkoptów tzw. szampanek

Krem:

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • laska wanilii
  • 300 g masła
  • 50 g galaretki z czerwonych porzeczek

Poncz do nasączenia:

  • 20 g cukru
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 l białego deserowego wina
  • 4 łyżki rumu

Dekoracja

  • 100 g migdałowych płatków
  • wiórki ze skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki bitej śmietany

Torcik cytrynowy

Składniki: kruche ciasto: • 150 g mąki pszennej • 100 g masła • 50 g cukru • 1 żółtko masa: • 700 g twarożku • 300 ml jogurtu naturalnego • 200 ml śmietany • 150 g cukru • 2 cytryny • 12 łyżeczek żelatyny ponadto: • 100 g okrągłych biszkoptów • 70 ml likieru amaretto…

Zupa nic

Składniki: • 1,5 l mleka • 0,25 laski wanilii • 10 dag rodzynek • 6 dag słodkich migdałów • 3 jaja • 10 – 15 dag cukru pudru Sposób przyrządzenia: Mleko z wanilią zagotować. Ubić pianę z białek oraz 10 dag cukru pudru i kłaść łyżką, na gotujące się mleko. Gdy piana się zetnie (po…