Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły w sosie migdałowym

Składniki:


• 1 kg brokułów
• niepełna łyżka soli
• 2 łyżki soku z cytryny
Sos:
• 15 dag białego sera
• pół szklanki mleka
• 6 dag migdałów
• żółtko
• pół szklanki śmietanki 30%
• 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Przygotować sos: utrzeć na gładką masę lub zmiksować twaróg z mlekiem, dodać żółtko i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać drobno posiekane migdały. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki i ubitą śmietanką, lekko schłodzić. Ugotowane brokuły ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem.
Podawać jako wykwintny dodatek do delikatnych pieczonych mięs lub drobiu albo na zimno jako przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *