Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Grecka babka

Składniki: ½ kostki masła 1 szkl. cukru 3 jajka 2 szkl. mąki łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl. jogurtu naturalnego 40 g obranych migdałów masło Krem: 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki rumu 3 łyżki masła 2 łyżeczki mleka polewa czekoladowa Sposób wykonania: Masło utrzeć z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ucierania dodawać…

Ciasteczka migdałowe Wandy

Składniki: ¾ szkl. migdałów 1 białko ¼ szkl. cukru skórka starta z ½ cytryny 3 żółtka 1 szkl. maki 1 jajko Sposób wykonania: Białka roztrzepać z białek po czym dodać cukier, mąkę, żółtka oraz skórkę startą z ½ cytryny. Całość dokładnie zagnieść. Ciasto rozwałkować po czym wykroić z niego foremkami różne figurki. Posmarować je roztrzepanym…

Babka z maku na śmietanie

Składniki: 200 g maku 100 g cukru pudru 300 ml śmietanki 200 g bułki maślanej ½ startej laski wanilii 50 g migdałów Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie odsączyć go i zemleć trzykrotnie razem z migdałami, wówczas dodać połowę cukru puder i całość utrzeć. Następnie…

Ryż z groszkiem, rodzynkami i migdałami

Składniki: 1 ½ szkl. ryżu 1 łyżka oleju 4 szalotki 1 łyżka przyprawy marokańskiej 1 szkl. mrożonego groszku ½ szkl. rodzynek 1/3 szkl. migdałów Sposób wykonania: Ryż zalać wodą i gotować około 10-12 minut. W miedzy czasie posiekane szalotki smażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać przyprawę marokańską, odcedzony ryż, groszek, migdały oraz rodzynki. Całość wymieszać…

Sałatka z truskawek z fetą i migdałami

Składniki: ½ szklanki pokrojonych w plastry truskawek kilka rozdrobnionych liś1)ci ulubionej sałaty 1/3 szklanki pokrojonego w kostkę sera feta 1/3 szklanki prażonych płatków migdałów Dresing: 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki octu winnego ½ łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Składniki dresingu dokładnie zmiksować. Pozostałe składniki…