Składniki:
- 15 gotowych kruchych babeczek
- 300 g owoców sezonowych
- 100 g mielonych migdałów
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki: kruche ciasto masło 3 jajka 3 żółtka ¾ szkl. soku pomarańczowego 1 szkl. cukru 2 łyżki masła bita śmietana 50 g płatków migdałowych Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm po czym wyłożyć nim dno i boki formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut. W…
Składniki: kruche ciasto masło 300 g migdałów ½ szkl. cukru 4 jajka 3 żółtka 5 łyżek pokruszonych herbatników łyżka rumu 500 g malin, wiśni, czereśni itp. Sposób wykonania: Ciastem wylepić formę wysmarowaną masłem. Ponakłuwać go delikatnie widelcem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. W między czasie obrane…
Składniki: 5 bananów 5 łyżek likieru z czarnych porzeczek 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki okruchów ciasta 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki stopionego masła ½ tabliczki gorzkiej czekolady kilkanaście orzeszków pistacjowych Sposób wykonania: Obrane banany pokroić po czym zalać je likierem oraz sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.…
Składniki: gotowy płat biszkoptowy 2 gruszki 2 jabłka 300 g śliwek węgierek garść rodzynków 50 g migdałów 4 łyżki cukru Sposób wykonania: Owoce obrać po czym pokroić na cząstki, które zalać 1 szklanką wody. Dodać jeszcze cukier i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać wydrylowane śliwki oraz posiekane migdały i rodzynki.…