Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Paluszki z migdałami

Składniki: kostka masła 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 8 gorzkich migdałów 1 szkl. cukru 1 ½ szkl. mąki masło jajko cukier puder zmielone migdały Sposób wykonania: Z maki, śmietany, masła oraz cukru zagnieść ciasto dodając posiekane migdały. Uformować z niego wałeczki, które posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mielonymi migdałami oraz cukrem pudrem. Rozłożyć na blasze…

Gruszki pieczone z kruszonką migdałową

Składniki: 6 gruszek 1 szkl. mąki 1 szkl. płatków mielonych płatków migdałowych cynamon ½ szkl. cukru 150 g masła masło Sposób wykonania; Obrane gruszki pokroić w plastry , które ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Następnie migdały, masło oraz cukier wymieszać ze sobą, doprawiając do smaku cynamonem. Z ciasta formować kruszonka posypując nią gruszki. Wstawić do…

Migdałowo-miodowe ciastka

Składniki: 500 g migdałów 250 g cukru ¾ szkl. miodu oliwa Sposób wykonania; Miód doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru po czym dodać obrane i posiekane migdały. Trzymać na ogniu uważając aby masa się nie przypaliła. Gdy masa stanie się złotobrazwa, przelać ją na porcelanową płytkę posmarowaną oliwą. Odstawić do zastygnięcia.

Placek z daktylami i migdałami

Składniki: 300 g daktyli 150 g migdałów 150 g cukru pudru 80 g mąki ziemniaczanej 4 jajka ½ kostki masła masło Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem po czym dodawać miękkie masło nie przerywając ucierania. Następnie wmieszać jeszcze zmielone daktyle,  migdały oraz mąkę. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć. Ciasto przelać…

Obwarzanki z migdałami

Składniki: 300 g mąki krupczatki 3 łyżki cukru 3 jajka kilka łyżek deserowego wina 3 łyżki oliwy szczypta soli masło gotowa polewa płatki migdałów Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka, dodać cukier, wino oraz oliwę. całość dokładnie wyrobić na twarde ciasto. Następnie formować z niego wałeczki, które zlepić w kółka. Wrzucać je na osolony wrzątek…