Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Ciasteczka zawijane

Składniki: 2/3 szkl. drobnego cukru ¾ szkl. zmielonych migdałów ¼ szkl. mąki 2 białka 1 jajko 4 łyżki stopionego masła łyczka cukru waniliowego mąka 150 g czekolady 2 łyżki masła kilka kropli aromatu waniliowego Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z cukrem i mąką po czym wlać roztrzepane białka oraz jajko. Całość dokładnie zmiksować i dodać masło…

Wiatraczki z migdałami

Składniki: mrożone ciasto francuskie 50 g zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów 100 g dżemu morelowego 2 białka 2-3 łyżki miodu szczypta cynamonu szczypta imbiru Sposób wykonania: Do dżemu dodać białka, migdały oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cynamonem oraz imbirem. Następnie z lekko rozmrożone ciasto pokroić na kwadraty na środku których położyć…

Arabska herbata z miętą

Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty 1 pęczek świeżej mięty 4-8 łyżeczki cukru 12 migdałów Sposób wykonania: Miętę utrzeć razem z cukrem po czym dodać herbatę i całość zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie przecedzić herbatę przez sitko i przelać do szklaneczek. Wrzucić jeszcze do każdej po kilka migdałów.

Likier kawowy mokka

Składniki: 50 g świeżo zmielonej kawy 2 gorzkie migdały ¼ laska wanilii 350 g cukru 450 ml spirytusu Sposób wykonania: Migdały i laskę wanilii posiekać i wymieszać z kawą. Przesypać całość do słoja i zalać 500 ml wody z dodo datkiem cukru. Wlać jeszcze spirytus, słój szczelnie zakręcić i odstawić na 6 tygodni. Po tym…